niedziela, 20 lutego 2011

Ogródek ziołowy

Dawniej uprawa ogródka ziołowego była ważną częścią codziennego życia , gdyż ludzie korzystali z własnych plonów - przypraw ,wonności, lekarstw ziołowych.Do dziś wiele leków zawiera składniki ziołowe np. mięta jest składnikiem wielu pigułek żołądkowych.
Olejki ziołowe - wyciągi z roślin- są używane do produkcji perfum, kremów i oliwek kosmetycznych.

Tymianek jest aromatycznym dodatkiem do potraw i przybraniem. Pomaga w leczeniu gardła i klatki piersiowej.

Rozmaryn używany jest do potrawz baraniny.Napar pomaga przy bólach głowy i dolegliwościach żołądkowych.

Szałwią przyprawia się rozmaite potrawy - od wieprzowiny po dróg - oraz leczy przeziębienia ,ból gardła oraz zębów .

Oregano to przyprawa z lebiodki pospolitej używana do nadzień mięsnych i pizzy. Ułatwia trawienie.

Mięta służy do wyrobu herbaty ziołowej i galaretek , a także pomaga na katar i niestrawności.
Bazylia jest stosowana jako składnik sosów i przybieranie potraw. Działa leczniczo na układ moczowy.

Estragon - bylica głupich - to przyprawa typowa dla kuchni francuskiej.

Liść bobkowy poprawiający aromat pieczeni sosów i zup , to inaczej wawrzyn (laur),
którym w starożytności wieńczono bohaterów i zwycięzców olimpijskich.

Pietruszka jest stosowana jako składnik sosów , zup i przybranie potraw . Działa leczniczo na układ moczowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz